You are currently viewing Varaždinski klipići – najbolja peciva na svijetu

Varaždinski klipići – najbolja peciva na svijetu

Podijelite sa prijateljima:

Ne postoji puno gradova za koje mogu reći da ih volim. Da, u mnogima sam bila, kroz mnoge prošla, vidjela i doživjela svašta lijepoga, ali samo oni gradovi koji ti se zavuku pod kožu se vole. Vukovar je definitivno No.1 na toj mojoj listi i tu nema dileme. No odmah iza njega je Varaždin. Mislim da sam ga zavoljela na prvu, na prvi izlazak iz vlaka kada dođoh na upis na fakultet. Znate onaj osjećaj, kada vam se čini da ste na nekom mjestu već jednom bili, da ste udisali isti zrak, mirisali isti miris friško oprane ceste, slušali istu zvonjavu sa starih crkvenih zvonika. Nešto kao dejavu. E, to se meni dogodilo s Varaždinom. Zavoljela sam ga na prvu, jer bio mi je tako prijeko potrebna utjeha u onoj groznoj poslijeratnoj patnji za Vukovarom. Podsjećao me na Vukovar tom svojom starom baroknom jezgrom, mirisima, bojama, zvukovima, imao je dušu baš kao i moj Vukovar. A varaždinski klipići?

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Puno lijepih sjećanja, puno prijatelja, puno doživljaja, a nadasve jedno veliko sjećanje na miris svježeg peciva u rane jutarnje sate prilikom prolaska kraj pekare. Da, da bili su to Varaždinski klipići. Da, baš isti ovi koji su u stvari i povod pisanju posta. Recept za varaždinske klipiće sam pronašla na netu kao i podatak da su Varaždinski klipići zahvaljujući Udruzi kuhara Varaždinske županije odnedavno zaštićeni zemljopisnim podrjetlom. Ime Varaždinski klipič, baš na izvornome, kajkavskome od 2005. godine Udruga kuhara Varaždinske županije izborila na ekskluzivno korištenje kao jamstveni žig “na temelju članka 6. Ugovora o korištenju jamstvenog žiga naziva ‘Varaždinski klipič’, registriranog u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske po brojem Z2006405.”

Dobar recept uvijek me zaintrigira pa odlučih pokušati. Dizano tijesto, kao što velika većina vas već zna, meni nije apsolutno nikakav problem niti izazov jer klipiće i kiflice radim prilično često u svojoj kuhinji. No, kako sam vječito u nekoj žurbi najčešće ih u zadnje vrijeme radim sa instant kvascima i to je ok. Budu i ti klipići fini i uvijek se pojede sve. Ali ljudi moji, kada su varaždinski klipići zamirisali stan (za koje sam doduše proboravila u kuhinji cijelo popodne) mi ih jednostavno nismo mogli prestati jesti. To je nešto toliko fino, mekano i podatno da to ne možete zamisliti

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Varaždinski klipići doista nisu bauk za pripremiti, no odvojite si dosta vremena za pripremu i izradu, jer prvo se tijesto zamijesi i diže oko 45 min. Pa se onda nareže na 25-30 komada koji se opet dižu oko 30 min. Pa se onda klipići rolaju pa se opet tako složeni dižu 20-tak minuta. No, vjerujte, rezultat je fenomenalan i doista se isplati probati. Jer, nisu svi klipići, Varaždinski klipiči!
POTREBNO:

1 kg brašna
2 kockice svježeg kvasca (80 g)
600 ml toplog mlijeka
250 ml ulja
žlica šećera
1,5 žlica soli
jaje za premaz i sezam ili kim za posipanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Leave a Reply