You are currently viewing TULUMBE

TULUMBE

Podijelite sa prijateljima:

Zaljev / agda:

Sve sastojke za zaljev staviti u posudu i kuhati. Odokativni omjer vode i šećera je da vode uvijek treba biti 2 prsta poviše šećera. Sve skupa neka kuha na laganoj vatri 20-30 minuta nakon što uzavre. Zaljev ne smije biti rijedak, niti pregust, već fino sirupast.

Ohladiti.

Zaljev se može skuhati dan ranije.

2.

Tijesto:

Vodu, mlijeko, ulje i šećer uzavreti.

Brašno i prašak za pecivo izmiješati.

Posudu maknuti sa vatre, pa sasuti brašno SVE odjednom, ne malo po malo. Energično miješati drvenom žlicom dok se tijesto ne ujednači pa vratiti na vatru i stalno miješajući kuhati na tihoj vatri par minuta dok se tijesto ne počne odvajati od posude.

Ohladiti. Dok se tijesto hladi, koji put ga promiješati da se po vrhu ne uhvati korica.

U hladno dodavati 1 po 1 jaje. Svako jaje dobro umiješati i kad se potpuno upije u tijesto, dodati sljedeće. Tijesto će na kraju biti glatko, mekano i svilenkasto.

3.

Izrada:

Nekoliko savjeta prije izrade:

Tulumbe se prže u dubokom ulju tako da plivaju u njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Ulje za prženje tulumbi ne smije biti prevruće. Tulumbe se stavljaju u hladno ili mlako ulje pa se vatra pojača na srednje jaku. Ako je ulje prevruće, tulumbe će se napuhati i ostati u sredini šuplje. Jednako su ukusne, samo sa rupom kroz sredinu. Osim toga prve istisnute u ulje bi bile pečenije od onih zadnjih.

Nakon što se jedna tura tulumbi ispržila, ulje malo prohladiti pa stavljati sljedeću turu.

Mama kaže: “Da ne bih dugo čekala dok se ulje ohladi, odlijem malo vrućeg ulja u šalicu i ulijem hladnog. Za sljedeće prženje opet odlijem vrućeg, a ulijem ono iz šalice što se ohladilo”.

Ne prepuniti posudu tulumbama jer će one tijekom prženja narasti pa im ostaviti dovoljno slobodnog prostora za okretanje. Tulumbe će se same okretati, a po potrebi nekima pomoći.

Ako se tijesto sa šprice skida prstima, obavezno prste nauljiti. Ako se reže kuhinjskim škarama, nauljiti oštrice. Tako se tijesto neće lijepiti i otkinuti kraj tulumbe će biti gladak.

Metalnu špricu za tulumbe napuniti tijestom. Tijesto istiskivati direktno u ulje, hladno ili mlako pa pojačati vatru na srednju. Dužina tulumbi je od 5 do 10 cm, kako tko voli.

Kad porumene sa svih strana, i rebra i utori između rebara (ovo je jako bitno jer dok ne dobiju boju između rebara nisu pržene), šupljikavom žlicom vaditi tulumbe, malo držati nad uljem da se ocijede i stavljati direktno u hladni zaljev. Neka se namaču dok se nova tura tulumbi ne isprži. Onda ih slagati jednu do druge u plitku posudu/tepsiju.

Za drugu i svaku sljedeću turu tulumbi ulje prohladiti i ponoviti cijeli postupak prženja.

Kad su sve tulumbe ispržene, zaliti ih preostalim zaljevom (u kojem su se namakale).

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Pokriti i ohladiti na sobnoj temperaturi pa spremiti u hladnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Leave a Reply