You are currently viewing SUPA OD KOSTIJU: UBRZAVA METABOLIZAM, JAČA IMUNITET, REGULIŠE RAD CREVA, USPORAVA STARENJE

SUPA OD KOSTIJU: UBRZAVA METABOLIZAM, JAČA IMUNITET, REGULIŠE RAD CREVA, USPORAVA STARENJE

Podijelite sa prijateljima:

Recept za supu od kostiju je vrlo jednostavan. Potrebno je jednu teleću kost (ili više kostiju ako je riječ o pilećoj, jagnjećoj ili ribljoj supi) staviti u lonac sa dosta vode i pustiti da ključ, nakon određenog vremena u taj lonac dodati šargarepu, celer, paškanat i crni luk. Kada se supa ukrči, treba dodati testeninu i začine.

Ovako spremljena supa od kostiju može učiniti mnogo magičnih stvari da učini za naše zdravlje. U njoj se nalazi veliki broj dragocenih aminokiselina, kolagena, želatina i dosta minerala.

Zapravo, koštana supa u sebi sadrži deset različitih hranljivih sastojaka, od kojih mnogi ne mogu drugačije osim ishranom.

Sve prednosti supe od kostiju mogu biti sveste na šest osnovnih.

Zaštita zglobova

Supa od kostiju je jedan od najboljih izvora prirodnog kolagena, proteina koji se nalazi u kičmenjacima – u njihovim kostima, koži, hrskavicama, ligamentima, tetivama i koštanoj srži.

Kako starimo, naši zglobovi prirodno doživljavaju habanje i postaju manje fleksibilni. Procesom starenja se takođe smanjuje i hrskavica, pošto je napadnut antitela.

Dok se supa od kostiju krčka, kolagen iz njih se izliva u supu i tako čini da ona postane pravo blago kada je reč o obnavljanju hrskavice. Jedna od najvažnijih komponenti koštala je želatina, koja djeluje kao mehanički jastuk između kostiju i pomaže im da se klize bez trenja.

Želatin iz kostiju je zapravo čist kolagen i jako je važan u formiranju i održavanju jakih kostiju, pomažući da se pod uticajem starenja ne vrši pritisak na zglobove.

Pravilan rad creva

Studije pokazuju da je želatin pogodan za obnavljanje čvrsto skuzokože creva i za borbu protiv osjetljivosti na hranu (kao što su gluten ili laktoza).

Takođe, želatin je odličan i za pospešivanje razvoja dobrih bakterija u kremama i sprečavajući moguće zapaljenske procese u digestivnom traktu. Za razliku od mnogih drugih namirnica, koštana se lako mijenja i djeluje umirujuće za probavni sistem.

Ovo je značajno zato što je svaka hrana za ljudske organizacije korisna samo ako je sve hranjive materije iz nje apsorbuju pravilno zahvaljujući zdravom sistemu za varenje.

Medicinske studije su utvrdile da su kod osobe sa digestivnom neravnotežom serumske koncentracije kolagena drastično smanjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Poštovanje aminokiseline u kolagenu stvara tkivo koje oblaže debelo krevo i ceo gastrointestinalni trakt, dopunjavanje kolagenom iz supe od kostiju može biti od velikog značaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Zdrava koža

Kolagen pomaže u stvaranju elastine i drugih sastojaka unutar kože koji su odgovorni za održavanje mladalačkog tena, teksture kože i njenog lijepog izgleda. On takođe pomaže u smanjenju vidljivih bora i efikasno se bori protiv različitih znakova starenja.

Mnogi koji su koristili suplemente ili konzumirali hranu bogatim kolagenom govorili su da im se smanji celulit, s obzirom na to da se taj dio ispod kože formira zbog nedostatka vezivnog tkiva.

Osim toga, ishrana koja u sebi sadrži kolagen omogućava kožu da bude hidrirana kao i znatno smanjenje znakova ubrzanog starenja i bez ikakvih neželjenih efekata.

Podrška imunitetu

Jedna od najupečatljivijih stvari, poput kostiju, podržava imunološki sistem i njegovo funkcionisanje u ljudskom organizmu. Sindrom propustljivog creva javlja se kada nesvarene čestice iz hrane prolaze kroz sitne otvore u istanjenoj crevnoj sluzokoži pa ulaze u krvotok, gde njihov imuni sistem otkriva i postaje hiperaktivan.

Ovo stanje povećava upalu i dovodi do brojnih disfunkcija, jer imunitet oslobađa visok nivo antitela koji uzrokuju autoimunu reakciju i napadaju zdravo tkivo.

Supa od kostiju je izuzetno povoljna hrana za konzumiranje kako bi se obnovile funkcije creva i stoga podržavaju funkcije imunog sistema kako bi se postigao zdrav odgovor na upalu.

Kolagen, želatin i aminokiseline prolin, glutamin i arginin pomažu da se započnu otvori u sluzokoži.

Veruje se da tradicionalno napravljeni supa od kostiju podržava pravilno funkcionisanje imunog sistema. Uz to, ova supa može podstaknuti zdravi san, veću energiju tokom dana i ostati u dobrom raspoloženju.

Detoksikacija

U savremenom svetu prosečna osoba izložena je nizu otrvnih jedinjenja iz životne sredine, hrane, veštačkih sastojaka i hemikalija koje koristi. Iako ljudsko telo ima svoja sredstva za detoksikaciju od teških metala i drugih toksičnih materija, često mu je veoma teško sa izborom kada je poplavljeno ogromnom količinom ovih jedinjenja.

Koštana supa smatra se moćnim sredstvom za detoksikaciju jer pomaže digestivnom sistemu da izbaci sav otpad i podstiče sposobnost da ukloni toksine, pomaže u održavanju integrisanih tkiva i poboljšava upotrebu antioksidanata u telu. Supa od kostiju bogatstva izvor je kalijuma i glicina, koji snažno podupiru ljudske ćelije i jetru da se oslobode od otrova.

Jedan od načina na koji ova podstiče detoksikaciju je snabdevanje organizacije s posebnim antioksidantnim glutationom koji efikasno smanjuje oksidativni stres. Glutacija pomaže u detoksikaciji teških metala poput žive i olove, a također i apsorpciji raznih hranjivih tvari i funkcionisanju čišćenja jetre.

Metabolizam

Supa od kostiju je odličan način za dobijanje glutacije, a studije pokazuju njegovu važnu ulogu u odbrani od oksidacije i metabolizmu hranjivih tvari. Studija iz 2004. objavljena u “Journal of Nutrition” kaže da uloge i koristi glutaciju uključuju regulisanje ekspresije gena, sintezu DNK i proteina, proliferaciju ćelija i apoptozu, transdukciju signala, proizvodnju citokina i imunološke odgovore.

Aminokiseline pronađene u ovoj supi imaju brojne metaboličke uloge, uključujući izgradnju i popravku mišićnog tkiva, podržavanje mineralne gustinske kosti, povećanje apsorpcije i sintezu hranjivih tvari, kao i održavanje zdravlja mišića i vezivnog tkiva.

Aminokiselinski glicin koji se nalazi unutar kolagena pomaže u stvaranju mišićnog tkiva pretvaranjem glukoze u korisnu energiju, a takođe i usporava gubitak hrskavice, tkiva i mišića povezanih sa starenjem poboljšavajući upotrebu antioksidanata u telu.

Istraživanja su otkrila da glicin štiti gubitak skeletnih mišića i zaustavi ekspresiju gena povezanih sa raspadom mišićnih proteina kojima se to događa sa starjenjem. Glutamin je još jedna aminokiselina važna za zdrav metabolizam, jer nam pomaže da održimo energiju „slanjem“ hranjivih tvari u našim ćelijama. Arginin ima ulogu razbijanja azotnog oksida koji pomaže u poboljšanju cirkulacije i šalje krv i hranljive materije ćelije po cijelom tijelu, poboljšavajući integriranje mišića i tkiva i podstičući zarastanje rane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Leave a Reply