You are currently viewing Školjkice

Školjkice

Podijelite sa prijateljima:

Sastojci

Školjke
200 g mlevenog špekulas keksa
200 g mlevenog keksa*
100 g margarina
4 – 6 kašika tečne slatke pavlake
Fil
200 g bele čokolade za kuvanje**
50 g slatke pavlake
1 kašičica granula instant kafe
10 g margarina
Još
Silikonski kalup oblika školjke***
Ukrasne kuglice
Priprema

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Većini je već poznat Pavloskin “Biser je u školjci”. Vodeći se njenom idejom za oblik ove elegantne poslastice, prilagodila sam sastojke svom ukusu. Tako su nastale školjkice bez jaja i orašastih plodova, finih aroma koje se upotrebom slatke pavlake biljnog porekla i čokolade za kuvanje umesto bele čokolade mogu pripremiti i kao posni kolač.
Odabirom različitih čokolada, začina i aroma možete ga prilagoditi svom ukusu. Po želji četvrtinu keksa možete zameniti pečenim lešnicima ili bademima. Pustite mašti na volju.
Od navedenih sastojaka dobije se 35 školjkica.
Školjkice
1.
Otopiti margarin na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj.
Pomešati obe vrste mlevenog keksa. Dodati otopljeni margarin i pomešati rukom. Dodavati kašiku po kašiku tečne slatke pavlake, svaki put mešajući rukom, dok se ne dobije smesa koja se ne mrvi.
2.
Koliko će slatke pavlake biti potrebno zavisi od vrste keksa koji se koristi. Ja sam koristila kupovni špekulas keks i posni mleveni keks, koji je dosta suv. Trebalo mi je oko 1 dl biljne slatke pavlake.
3.
Odmah utisnuti smesu u silikonski kalup za školjke.
Pravi se jedna po jedna polovina školjke. Napuni se kalup do vrha. Prstom se napravi udubljenje u sredini. Višak smese koji se izdigne iznad ivica kalupa se pažljivo ukloni špatulom ili nožem.
Polovina školjke se odmah vadi iz kalupa i ostavlja na tacnu.

4.
Kada je sva smesa utrošena, polovine školjki se ostave u frižideru da se ohlade i stegnu. Za to vreme se pripremi fil.
Fil
1.
Slatkoj pavlaci dodati granule kafe i zagrevati dok se granule ne rastvore.
2.
Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
U otopljenu čokoladu energično umešati prethodno pripremljenu slatku pavlaku. Smesa će izgledati kao da je počela da se raslojava. Odmah u toplu smesu umešati margarin (10 g = 1 supena kašika). Po dodavanju margarina smesa će opet postati homogena i glatka i odvajaće se od zidova posude.
3.
Ostaviti smesu da se hladi u frižideru dok se ne zgusne. Potrebno je 20 – 30 minuta. Promešati je svakih 5 minuta. Nakon 15 minuta češće proveravati čvrstinu, jer se u jednom momentu naglo stegne. Ako se to desi treba je malo zagrejati da omekša, toliko da se može istiskivati pomoću šprica. Treba da bude konzistencije čvrstog eurokrema.
Spajanje školjkica
1.
Izvaditi polovine školjki iz frižidera.
Pomoću šprica sa zvezdastim nastavkom istisnuti fil (otprilike pola kafene kašičice) na jednu polovinu školjke i prekriti drugom polovinom. Odmah utisnuti “bisernu” kuglicu.

2.
Ponavljati postupak dok se ne utroše sve školjke i fil. Meni je na kraju ostalo oko supena kašika fila viška.
3.
Ostaviti ih u frižideru da se stegnu.
Čuvanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Prekrivene celofanom ili u plastičnoj kutiji za kolače kako se ne bi isušile. Mogu se čuvati na nižoj sobnoj temperaturi – u špajzu ili u frižideru, s tim da ih treba izvaditi iz frižidera bar 15 minuta pre služenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Leave a Reply