You are currently viewing NIŠTA LJEPŠE OD MIRISA DOMAĆEG PECIVA.. PA JOŠ POGAČA, LISNATA, MIRISNA, UKUSNA, MEKA..

NIŠTA LJEPŠE OD MIRISA DOMAĆEG PECIVA.. PA JOŠ POGAČA, LISNATA, MIRISNA, UKUSNA, MEKA..

Podijelite sa prijateljima:

Sastojci:
500 g brašna
20 g kvasca
2 dl mlijeka (ako treba malo više)
1 kašikica soli
1 kašikica šećera
5 kašika ulja
za premazati tijesto
150 g margarina
za premazati pogaču
1 kom zumance
susam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Priprema:
Brašno sipati u posudu, napraviti udubljenje, staviti kvasac, šećer i malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadodje. U nadošli kvasac sipati so, ulje i ostatak mlijeka i zamijesiti tijesto. Dobro ga izraditi da se dobije glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu. Ostaviti na toplom da nadodje. Nadošlo tijesto premijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini , podijeliti na 5 jednakih dijelova i od svakog napraviti lopticu. Ostaviti 10 min. da se odmore. Svaku lopticu rastanjiti veličine plitkog tanjira, 4 premazati omekšalim margarinom i slagati jednu na drugu, i na kraju staviti petu nepremazanu. Tijesto zatim rastanjiti u krug prečnika do 45 cm.
Od kruga isjeći obruč oko 2-3 cm širine. Preostali krug isjeći na 16 jednakih dijeliva. Uvijati, ali ne kao kiflice, nego da se ide ravno uz jednu stranicu trougla.Redati u tepsiju, premazanu uljem ili margarinom, širom stranom uz ivicu. Tepsija u kojoj sam pekla je 26 cm prečnik. Obruč isječi na 4 jednaka dijela, Praviti ruzice i stavljati u sredinu posude. Ostaviti na toplom da nadodje, premazati umućenim zumancem, posuti susamom i peći na 200 C, kad počne da rumeni smanjiti na 180 i peći do kraja, oko 45 min. Bilo je pitanja može li se tijesto zamijesiti uveče pa ujutro samo staviti peći. MOŽE. Zamijesila sam tijesto uveče, kad je nadošlo složila sam pogaču, ostavila OBAVEZNO da i u tepsiji naraste, prekrila prozirnom folijom, i stavila u frižider na najnižu prečku.
Ujutro sam izvadila, ostavila 30-ak minuta na sobnoj temperaturi, premazala žumancetom, posula susamom, stavila peći i bila je jednako bobra kao da je samo složena. Mali savjet kod pečenja, pošto se tijesto mijesi mlijekom, brzo preplane. Pogača se može zaštiti alu-folijom, kad se malo zapeče i počne da rumeni, samo staviti foliju preko, nikako pritiskati uz tepsiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Leave a Reply