You are currently viewing BOŽIĆNA POGAČA….RECEPT SAM DETALJNO OPISALA….MORA DA USPE

BOŽIĆNA POGAČA….RECEPT SAM DETALJNO OPISALA….MORA DA USPE

Podijelite sa prijateljima:

Sastojci:
2,5 dcl mleka
2,5 dcl jogurta
1 dcl ulja
2 jajeta
2 ravne kašičice soli
2 kašičice šećera
15 gr suvog kvasca
2 kašičice brašna
oko 900 gr brašna tip 400 oštro (ja uvek koristim to za dizana testa, i to uvek senćansko (ono zeleno) – nije reklama, nego navika…)
I još:
2 žumanca
1 kašičica mleka
1 kašičica ulja
malo putera za podmazivanje posude
malo ulja za premazivanje posude u kojoj se diže testo
alufolija za pokrivanje česnice, kako ne bi jako potamnila

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Priprema:
1 Ugrejte mleko da bude mlako. Dodajte kvasac, šećer i 2 kašičice brašna. Ostavite da nadodje kvasac (ja uvek dižem i suvi kvasac…).
Za to vreme, izmešajte jaja, so, ulje, jogurt. Sipajte u posudu u kojoj ćete mesiti pogaču. Dodajte mleko sa nadošlim kvascem.
2 Brašno prosejte kako bi dobilo više vazduha i samim time i pogača bila još laganija. Sipajte skoro svu količinu brašna na mleko. Ja, iskreno, mesim mikserom, mada bi trebalo rukom. Posle ja njega doradim, ali ovaj početak, dok se ne sjedini, mislim da je ok pomoći sebi. Dakle, mesite testo i ako je potrebno, a verovatno će biti, dodajte preostalu količinu brašna. Mesite dok testo ne postane glatko, ne trebate ga baš premesiti, kako bi se kasnije lakše radilo sa njim. Ako je i dalje lepljivo, dodajte još malo brašna, nemojte preterati.
3 Čistu posudu u kojoj ćete dizati testo namažite uljem. Ja barem tako praktikujem. Testo okrenite da se sa obe strane malo naulji. E sad, trik na koji sam nadošla u zadnje vreme, a kako bi mi testo lepše i pomalo brže naraslo jeste sledeći: upakujem posudu u kesu, tako da istisnem sav vazduh iz nje i onda zavežem kesu. To, kanda 😉 , imitira onu posudu za dizanje testa koju sam ja otopila blizu šporeta
4 Tako pripremljeno testo ostavite da naraste na duplu veličinu. Tada, premesite testo, pa još jednom ponovite postupak upakivanja i čekanja da naraste. Drugi put ne mora toliko…
Naraslo testo istresite na brašnom posutu podlogu. Podelite ga na dva dela.
5 Prvi deo oblikujte u krug, pa stavite u okruglu šerpu prečnika 28 cm (moja je tolika, pa su i mere odgovarajuće toj veličini) koju ste prethodno podmazali puterom. Oblikujte ga tako da prekrije dno.
Drugi deo testa podelite ponovo na dva dela. Jedan od ta dva dela podelite još na dva, a drugi na šest delova. Oblikujte svih 8 delova u valjčiće 🙂 nekih 20-tak cm dužine, pa ostavite 5 minuta da miruju. Tada uzmite šest jednakih, pa ih razvaljajte u valjke dužine nekih 40 cm, kako bi, kada se upletu, bili dovoljno dugački da prekriju celu pogaču i da se malo podvrnu ispod nje. Poslažite ih na način prikazan na fotografijama, pa upletite sva četiri dobijena kraja u pletenicu. Prebacite tako dobijene pletenice na okrugli deo koji je već u šerpi, lepo namestite i podvrnite pod krug krajeve.
Novčić – ja sam ga, naravno, od silnog uzbudjenja da napravim kako valja, zaboravila staviti, pa sam ga naknadno „ušuškala“, uspešno, nije se video trag kuda. Prethodno sam ga uvila u foliju, kako me je drugarica Duda savetovala, mada mi je bio plan da ga prokuvam i već tako to po redu. Ali, pošto sam se zaboravila…ovo je bilo brže rešenje. Neće nikom ništa biti 😉
Sada preostala dva valjka razvaljajte na takvu dužinu, da kada se uviju jedan oko drugog, budu dovoljno dugački da naprave krug oko pogače iliti, trebate dobiti upletene valjke obima kružnice čiji je poluprečnik 14 cm iliti 87,92 cm Jednostavnije, napravite svaki valjak takve dužine da za nekih 10 cm bude duži nego koliko vam je potrebno da se zatvori krug u šerpi, pa će to na kraju biti dobro Dakle, kada ste razvaljali zadnja dva valjka, uvijte ih jedan oko drugog, stavite na ivicu pogače, spojite ih na krajevima da se spoj što manje vidi, pa malo, nežno, ugurajte uz ivicu šerpe, da ne ostanu baš samo na površini, kako bi čvršće stajali. Ostavite sada pogaču da naraste, nekih pola sata.
6 Uključite rernu na 200°C. Umutite viljuškom žumanca sa malo mleka i ulja. Pažljivo premažite Božićnu česnicu žumancima. Stavite da se peče. Naša se pekla ukupno oko 40 minuta (pod ukupno mislim bez folije i sa folijom). Kada porumeni koliko želite, pokrijte je folijom. Nakon toga, ostavite je da se dalje peče. Proverite da li je gotova tako što ćete dugačak drveni štapić gurnuti u njenu sredinu, pa ako izadje suv – česnica je pečena.
Umotajte je u čistu krpu i nakon toga, obavite kako već običaji nalažu, a to, kako sam vam gore ispričala, nije na meni da vam kažem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Leave a Reply