You are currently viewing KLEPE

KLEPE

Podijelite sa prijateljima:

Sastojci
TIJESTO
250g mekog brasna
1 cijelo jaje
1 zumance
3 kasike ulja
80-90 ml vode
1 kasicica soli
FIL
200-250g mljevenog mesa
1 manja glavica luka
1 cehne bijelog luka
2 kasike kipuce vode
1 kasicica bibera
so, vegeta
I JOS…
50g maslaca
1 kasika crvene paprike
2 cehna bijelog luka
150-200g milerama
persun, so

Priprema
1.
Brasno prosijati,posoliti i u sredini napraviti udubljenje, u njega staviti jaje i zumance (bjelance sacuvati!), dodati ulje i sa vodom zamijesiti dosta cvrsto tijesto. Mora vam biti dosta tvrdje nego kad radite obicnu jufku za pite i ne smije se lijepiti za ruke.

Tijesto dobro izraditi rukama, mijesiti nekih 3-4 minute da se sve lijepo izjednaci i ne bude vise “prosarano” zutilom jajeta, nego jednolicne boje (zabolice vas malo ruke ali isplati se 🙂 ).Ovo mozete raditi i u Kitchen Aid-u, ja ga imam, ali iz navike uvijek radim rukom 🙂

Tijesto formirati u kuglu, u ruku nakapati malo ulja i preci njome preko kugle, te ju zamotati u prozirnu foliju, prekriti krpom i ostaviti sat vremena da odstoji.

2.
Za to vrijeme pripremiti fil. Oba luka usitniti sto sitnije i pomijesati sa mesom. Ja inace meso jos jednom sameljem, tako mi bude ljepse, ali nije obavezno. Mesu dodati luk, kipucu vodu (daje mesu mekocu i socnost), ulje i zacine. Ostaviti sa strane da odstoji.

3.
Tijesto kad je odstojalo razvuci oklagijom na debljinu od 3-4 mm, ne skroz tanko kao kad radite kore za pitu.Pazite da razvlacite ravnomjerno, tako da vam jufka svuda bude priblizno jednako debela. To nije tesko, jer je tijesto tvrdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Jufku ostaviti 10-ak minuta da se prosusi.

4.
Ostrim nozem rezati kvadrate velicine ca 5×5 cm (vi mozete velicinu regulisati po zelji), svaki premazati bjelancem i u svaki stavljati po malo mesa. Gledajte da vam mesa ne bude ni previse da ne mozete preklopiti, a ni premalo da vam klepe budu “suplje” 🙂 . Stavite toliko da vam ostane tek toliko mjesta da spojite krajeve. Kad ste poredali po svakom kvadraticu meso, preklopiti suprotne uglove i ivice krajeve dobro pritisnuti prstima da se slijepe.

5.
U vecu posudu staviti 2 l vode da prokljuca. U vodu dodati kasiku ulja i pola kasike soli.

Klepe spustati u kljucalu vodu i kuhati dok ne isplivaju na povrsinu (nekih 3-4 minute). Vaditi ih supljom kasikom iz vode i redati u vartostalnu posudu ili tepsiju. Ne kuhati sve klepe odjednom, vec u par puta, da se mogu lijepo skuhati.

6.
Jednu manju posudu staviti na vatru,u nju staviti kasiku crvene paprike i 50g maslaca. Ostaviti na vatri dok ne pocne cvrcati. Skinuti i time pomastiti kllepe.

Posebno uzeti bijeli luk i protisnuti ga u mileram, posoliti i dodati malo persuna. Ovim preliti klepe prije sluzenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Po zelji, ovako prelivene klepe mozete jos i zapeci par minuta u zagrijanoj pecnici.Posuti sa jos malo crvene paprike i sluziti.

7.
Priprema, kolaz

Ovo je mjera za 2-3 osobe, za vecu porodicu uduplajte sastojk

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Leave a Reply