You are currently viewing SOKOM OD ZOVE PROTIV OPAKIH BOLESTI: Pravi se lako, ne košta ništa, a MNOGO VREDI

SOKOM OD ZOVE PROTIV OPAKIH BOLESTI: Pravi se lako, ne košta ništa, a MNOGO VREDI

Podijelite sa prijateljima:

Zova nam je ove godine ranije procvetala zbog nešto toplijih dana, a mi vam savetujemo da iskoristite njene lekovite moći i izuzetno prijatan miris, te napravite božanstven sok koji je idealan osvežavajući napitak, a uz to i neprocenjivo zdrav! Tradicija pravljenja soka od zove potiče iz davnih vremena, od naših predaka koji su otkrili neverovatne lekovite moći zovinog sirupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Naši preci smatrali su da je zova jedna od najlekovitijih biljaka na svetu, a kasnije su naučnici potvrdili da jeste ističući da sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamina A, B i C. Do sada je poznato da zova leči grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Takođe, dokazano je da sok od zove popravlja imunitet, a pomaže i kod dijabetesa i zatvora.

Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži zova odgovorni za većinu njenih lekovitih svojstava. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše telo od oštećenja. Zbog toga se zova koristi u lečenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma.
Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno delovanje.Ako osećate da ćete dobiti gripu, popijte čaj od osušenih cvetova zove ili jednostavno pijte domaći sok od zove. Ova biljka je korisna kod astme i upale disajnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.
U proleće cvet zove možete koristiti kao sredstvo protiv polenskih alergija. Ona ima i detoksikacijsko delovanje jer pospešuje izlučivanje toksina iz limfnih žlezda.
Ova biljka može pomoči kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa.
Osim kao laksativ, deluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gde je potrebno jače znojenje.
Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.
SOK OD ZOVE – RECEPT:Berba ovih cvetova se vrši po sunčanom i suvom vremenu kada je zova u punom cvatu. Veoma je bitno da nađete procvetalo drvo zove koje je udaljeno od ulice ili nekog vida zagađenja. Cvet po cvet berite i stavljajte u kesu kako bi se sačuvala njihova čistoća i svežina.

Potrebno:
20 cvetova zove;
1 litar vode;
800 g šećera,
sok od 1 limuna.

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

U 1 litru hladne vode potopiti 20 cvetova sveže zove. Neka stoji na hladnom mestu, ali ne u frižideru, 24 sata. Procediti, dodati 800 grama šećera i sok od 1 limuna i ostaviti da odstoji još 24 sata. Povremeno promešati, da se šećer rastopi. Procediti kroz duplu gazu i sipati u boce. Ovaj sok se pije razređen sa vodom, a možete koristiti i mineralnu gaziranu vodu za pripremu soka. Legenda o drvetu zoveLegenda kaže da je neki car Trojan imao kozije uši. Kada je došao berberin da ga brije car mu plati u zlatnicima kako nikome ne bi pričao za njega i kozje uši. Berberin pristade, ali vremenom poče bolovati jer nikome nije smeo da kaže svoju tajnu. Tada odluči da ode u polje iskopa jednu rupu i u nju tri puta reče: “U cara Trojana kozije uši!” Kada je završio on zakopa rupu i bi mu lakše. Ali kako prođe neko vreme iz te rupe izniče drvo zove, a čobani koji tuda prolaze naprave od nje svirale i kako su svirali umesto muzike se čulo:
“U cara Trojana kozije uši”. Tako su svi saznali za carevu tajnu.
Po ovoj legendi je drvo zove bilo dugo poznato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Leave a Reply