POSLIJE OVOGA NEĆE VAM NI PASTI NA PAMET Ljudi to svakodnevno rade, misleći da čine pravu stvar! I ne pomišljaju da ih može koštati sluha!

Podijelite sa prijateljima:
Možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Ako spadate među one koji redovno čiste uši štapićima i ne mogu da prestanu s tom navikom, ovo bi trebalo da vas razuvjeri jednom i zauvijek da to ne smije da se radi!

Kako obašnjava otorinolaringolog Daglas Bakus, cerumen u ušima zapravo štiti ušne kanale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Osim što sprečava da prašina i razna prljavština ulazi u uho i dođe do bubnje opne, cerumen ima sastav koji se može da se uporediti s antibakterijskim delovanjem. Dakle, ušni vosak zapravo djeluje kao prirodni čistač uha i čuva njegovo zdravlje.

Ako se pitate šta se sve događa s viškom voska – priroda se i za to pobrinula. Sav višak voska koji se osuši jednostavno sam izlazi iz uha kada god je vilica u pokretu, bilo da govorite, bilo da žvačete.

A u čemu je problem štapića za uši?

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Bakus tvrdi da svaki put kada čistimo uho štapićem zapravo guramo vosak u unutrašnjost uha, ali u tom dijelu ne funkcioniše prirodni sastav samočišćenja. Na taj način moguće je izazvati infekcije, a višak može čak i da začepi kanale pa da izazove oštećenje sluha. Zbog toga ljekari sve češće preporučuju da se štapići za čišćenje uha izbace iz upotrebe.

Štapićima iritirate unutrašnjost ušne školjke kao kada se češkate nakon uboda komarca. Zato je potrebno samo da prestanete i navikneti se na pomisao da uši nije potrebno čistiti.

Jedino što ljekari kažu da je dobro uraditi s vremena na vrijeme jeste očistiti ušnu školjku, odnosno spoljašnji dio uha.

Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Be the first to comment

Leave a Reply